Van tijd tot tijd komt het voor dat je als man een formeel en traditioneel kostuum aan moet voor die ene speciale gelegenheid. Denk bijvoorbeeld aan een gala, een bruiloft of een begrafenis. Wanneer je zo’n formeel kostuum aan moet trekken, dan moet je dit dragen compleet in lijn met de bijbehorende etiquette. Zo gelden er namelijk weer andere regels voor het dragen van een rokkostuum dan voor het aantrekken van een smoking of een jacquet. Wat al deze formele kostuums wel met elkaar gemeen hebben, is het belangrijkste detail. Dit detail verdient evenveel aandacht als de rest van de outfit. Ik heb het natuurlijk over de herenschoenen.

Gegarandeerd een goede indruk

Veel mannen maken zich zorgen om de etiquette van zo’n formeel kostuum. Je wil natuurlijk niet als enige voor aap lopen en jezelf belachelijk maken, omdat je een klein detail bent vergeten. De aanwezigheid van manchetknopen of een goed gevouwen pochet kan het verschil maken, maar geen enkel detail overtreft het belang van goede herenschoenen. Niets is zo belangrijk bij een formeel kostuum als goede en stijlvolle herenschoenen. De juiste herenschoenen kunnen een outfit kracht geven. Daarentegen kan verkeerd gekozen schoeisel afbreuk doen aan de gehele outfit. Wanneer je gegarandeerd een goede indruk wil maken, dan is het verstandig om de nodige tijd te besteden aan het selecteren van schoenen.

Verdiep je eerst in de bijbehorende etiquette

Zo is het belangrijk dat je begrijpt dat sommige formele kostuums hun eigen etiquette hebben als het gaat om herenschoenen. Bij een smoking zijn bijvoorbeeld alleen zwarte lakschoenen toegestaan. Verschijn je in een smoking met suède herenschoenen? Dan houd jij je dus niet aan de etiquette en sta je best wel een beetje voor aap. Weet je dat je in een specifiek formeel kostuum moet verschijnen? Verdiep je dan eerst even in de bijbehorende etiquette. Soms is het gewoon bekend welke herenschoenen je in combinatie met het kostuum moet dragen. Daarmee bespaar jij jezelf een hoop tijd en moeite.

Wees niet bang om advies te vragen

Kan je niets vinden over welke herenschoenen wel of juist niet mogen? Weet je niet zo goed meer wat je moet doen? Loop dan gewoon een degelijke schoenenwinkel binnen en vraag het personeel om advies. Het is tevens een idee om een nette kledingwinkel binnen te lopen. Zij weten namelijk vaak wel wat de beste optie is. Dus bij twijfel, wees niet bang om advies te vragen. Ook daarmee kun je jezelf een hoop gedoe besparen.