Je hoeft maar even om je heen te kijken en je ziet wel iemand die een pet draagt. Maar weet jij hoe de pet ontstaan is? Als je er goed over nadenkt is het toch best bizar dat iemand ooit bedacht dat hij een lap stof met een hard stuk aan de voorkant op zijn hoofd wilde hebben. We nemen je mee terug in de tijd voor een klein geschiedenislesje over de pet!

De pet – ook wel hoofddeksel genoemd – wordt al dik een eeuw gedragen. Helaas beleefde de pet een valse start. Al snel werd de pet gezien als een tegenhanger van de hoed, die vooral door mensen uit de hogere kringen in de samenleving gedragen werd. Een pet was dus meer voor de armere mensen, de arbeiders. Ooit afgevraagd waar bijvoorbeeld de uitdrukking ‘Jan-met-de-pet’ vandaan komt? Nou, daar dus. Jongetjes droegen ook vaak een pet, zo werd het hoofd en de oren warm gehouden.

Vandaag de dag is een pet zeker niet voor de armeren van de samenleving. Je hebt ze tot wel honderden euro’s. Zo heb je bijvoorbeeld gewoon een Gucci pet. Is wel leuk om te hebben, maar je moet het geld er wel voor over hebben. Draag je daar nog een fraaie Gucci trui bij, en je hebt alles behalve de uitstraling van een arme arbeider!

Petloze periode

Na deze periode verdween de pet eigenlijk volledig van het toneel. Pas in de jaren ’80 of ’90 keerde hij weer terug. Het positieve aan die terugkeer was dat het imago zoals hierboven beschreven was verdwenen. Vooral baseballpetjes werden populair, vooral bij jongens. Leerkrachten op school werden hier wel eens gek van, want de petten werden vaak opgehouden tijdens de lessen. Dit was niet helemaal de bedoeling.

Interlands

De Engelse term voor pet is ‘cap’. Als je een sportliefhebber bent weet je misschien dat een ander woord voor interland ook ‘cap’ is. Wist je dat deze vormen van ‘cap’ dezelfde oorsprong hebben? Het komt uit het honkbal. Wanneer een speler mee mocht doen in een wedstrijd voor zijn eigen land, mocht hij na afloop de pet die hij die wedstrijd droeg houden. Zo stond het aantal petten in je verzameling gelijk aan het aantal interlands dat je hebt gespeeld. Zo kreeg het imago van de pet een heel sportief karakter. En dat is natuurlijk een stuk fijner dan het imago van de arme man!